10 Eylül 2014 Çarşamba

JDBC CONNECTION, DAO VE TRANSACTION

                                                              JDBC Nedir?
     Açılımı Java Veritabanı Bağlantısı (Java Database Connectivity) olan JDBC Java ile veri tabanına bağlanmamızı ve sql scriptlerimizi çalıştırmamızı sağlayan bir katmandır. Bu katmanı kullanabilmemiz için her bir veri tabanına özel olarak yayınlanan veri tabanı kütüphanelerini(jar dosyaları) nı projemize eklememiz gerekmektedir.

Jdbc Ara yüzleri:

1. Connection : Veri tabanı bağlantısını sağladığımız ara yüzdür. Driver Manager üzerinden oluşturulur yada uygulama sunucusundan alınabilir. Biz örneğimizde Driver Manager'ı MySQL DB kütüphanesini kullanacağız.

İlk iş MySQL kütüphanesindeki driver classını belirtmek ve connection'ımızı olusturmak olacak.

  
Connection aldığımız class ve methodu


2.  PreparedStatement : SQL kodlarımızı derlememize ve gerekirse dışarıdan güvenli olarak parametre almasına olanak tanır. 

-ExecuteQuery ve ExecuteUpdate en çok kullandığımız methodlarıdır.

-Sql scriptine parametre eklemek için '?' işareti kullanılır. PrepadreStatement oluşturulduktan sonra '?' ni sırasıyla set edebiliriz.

- ExecuteQuery Geriye çalıştırılan sorgudan dönen datayı getirir. Biz bu datayı alıp bir objeye parse edebiliriz.

-ExecuteUpdate insert, update ve delete işlemlerinde kullanılır. Herhangi bir Transaction başlatmadıysak ve script'te bir hata yok ise sql kodunu derler ve db de çalıştırır.

3. ResultSet Arayüzü bir sorgudan dönen sonuçları içerir. Resut set objesindeki datayı sırasıyla .next methoduyla dökebiliriz. Örneğin :
Connection, PreparedStatement ve ResultSet

Ayrıca Transaction yapısına içeren bir proje paylaşıyorum.






 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder